Sekce webu:

Naše akce:

Dálkový pochod Dálkový pochod Krušnohorské šlápoty
Úklid Bezručáku Každoroční jarní úklid Bezručova údolí
Noční výsadek Noční výsadek chomutovských skautů
Betlémský autobusBetlémský autobus - Betlémské světlo v Chomutově a Jirkově

Naše středisko:

Stránky skautského střediska Český lev Chomutov
 

Odkazy:

stránky muzea "Na Kočičáku"
 

 

Pomáhají nám:

Statutární město Chomutov
 
Akce je realizována za finanční podpory statutárního města Chomutova

 

 

Ročník 2016

Zkoumák předvádí práci porotce u jednohubek (Foto Miroslav Rada - Chomutovský deník). Tak letos jsme se sešli na Kočičáku už poosmé. Předpověď počasí avizovala jasnou oblohu, Silvestr připadl na sobotu, takže nikomu nic nebránilo vyrazit ven do přírody. Na překážku bylo snad jen to, že Chomutov byl zakrytý inverzní poklicí, kdežto nahoře na Kočičáku bylo svěží jasné ráno s dohledem až někam k Mostu.

Poučení loňskou zkušeností se „snědeným krámem“ zajistili tentokrát organizátoři dostatek proviantu. A protože byl nepracovní den, rozšířil se i časový prostor akce –začalo se už v 10:00 a končilo odpoledne v 15 hodin.

Cíl byl letos poprvé umístěn ve velkém vojenském hangáru o velikosti 6x9 metrů – ten byl dokonce uvnitř elektricky osvětlen. V něm se tradičně rozdávaly pamětní listy, prodávaly nové placky výšlapu, chleba se sádlem a cibulí, grog, svařák, špekáčky k opečení a utopence. A stejně jako před rokem byla vyhlášena soutěž pro příchozí návštěvníky – soutěžilo se o největší tematicky zaměřenou silvestrovskou jednohubku. Téma, které měla symbolizovat, byl skauting či vojenství. O tuto soutěž měly již zpočátku zájem dva místní deníky, které sem vyslaly své redaktory.

Kousek od velkého stanu byla k vidění novinka našich spolupořadatelů – přátel z Muzea československého opevnění z let 1936-1938 "NA KOČIČÁKU", z.s. Tou byla dvojice válcových protileteckých pozorovatelen Dywidag (v originále Luftschutz – Splitterschutzzelle), které budovali Němci za II. světové války u velkých průmyslových podniků. Ostatně je vidět, že kolegové z muzea nelení – těch nových věcí, úprav a inovací tam byla celá řada – třeba nový přístřešek s posezením apod. Není divu – z jejich strany bylo řečeno, že tam jezdí jako „na chatu“.

Úplnou novinkou byl ale historicky první vážný pokus reálně spočítat návštěvníky. Prostor kolem řopíku byl částečně ohrazen páskou a návštěvníci byli informováni, aby prošli jedním ze čtyř vstupů, kde dostali lístek s číslem. Tyto lístky byly každou celou hodinu až do konce akce slosovány a výherce získal malou krabičku s několika upomínkovými předměty, vojenskými odznaky a malinkou lahvičkou griotky. Už první losování bylo bedlivě sledováno médii i diváky a zůstalo to tak až do konce. Asi zcela náhodou se stalo, že první vylosovaný lístek měl 46 – tedy stejné číslo jako 46. pěší polní pluk z Chomutova, který osádka řopíku představuje.
A výsledek sčítání? Naprosto nečekaný a rekordně nejvyšší počet návštěvníků – 402 lidí vážilo cestu do kopce a přišlo za námi! Ono jich nejspíš bylo o několik víc, sem tam někdo prošel i mimo vstupy.

Ve 13:00 se sešla tříčlenná porota u stolku, kde se mezitím shromáždila přibližně desítka soutěžních jednohubek. Hodnocení nebylo vůbec jednoduché, dlouhou chvíli trvalo, než se porotci shodli na verdiktu – a vítězem se stala Kamila Minaříková s krásně vybarvenou zmenšeninou bunkru lehkého opevnění vz. 37 – tedy řopíku. Za svoji snahu byla odměněna lahví šampaňského a poté byly jednohubky rozkrájeny a předloženy ke snězení.

Bunkr byl zase svátečně a trochu recesisticky ozdoben, nechybělo vlající čerstvě vyprané prádlo, kulomet v okopu a iluzi dokreslil příjezd štábního autobusu Praga V3S a ke konci i Jeep Willys. Atmosféra byla srdečně milá, lidé si vzájemně přáli hodně štěstí a celkově tam bylo velmi příjemně. I počasí se až na nějaké ty závany mlhy vcelku povedlo a leckdy nabídlo i zajímavé pohledy na sluncem ozářené a ojíněné stromy v okolí.
A jsme rádi, že se výšlap dostal do povědomí lidí z Chomutova, Jirkova i okolí. Zajímala se i média - Česká televize – Déčko, která v programu TAMTAM použila fotky z minulých ročníků (http://decko.ceskatelevize.cz/tamtam - z 31.12. cca v 16:55 minut), relace v Českém rozhlase a výše zmínění redaktoři z Chomutovského deníku a Blesku.

Akce byla realizována za finanční podpory statutárního města Chomutova.

Fotky z akce jsou na Rajčeti.

 

Žádná fotogalerie z tohoto ročníku nebyla nalezena

Ročník 2016

P

 

Žádná fotogalerie z tohoto ročníku nebyla nalezena